Autisme Brabant: BijdeHand Autisme Begeleidings Centrum

   
     Bellen naar BijdeHand: 0493 - 795072
Tap To Call

Voorlichting en training   arrow

Als kenniscentrum bied BijdeHand de mogelijkheid tot voorlichting en training.

Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan voorlichting aan familie en vrienden, op school, op het werk of bij de sportvereniging of hobby-club.

Uitleg en voorlichting geven over autisme aan de omgeving (naastbetrokkenen) van een persoon met autisme, of dat nu aan klasgenootjes, leerkrachten, collega’s, clubgenoten of familie is, is  noodzakelijk, maar wordt vaak vergeten!

En dat terwijl de persoon met autisme vrijwel dagelijks moeite kan hebben om in een bepaalde context goed te kunnen functioneren. Het kost vaak onnodig veel energie.

De maatschappij verwacht vaak dat iemand met autisme maar even “niet autistisch denkt”. Dit kan echter geen doel zijn.  Wel om mensen aan te zetten er respect voor op te brengen en aan de hand van soms kleine aanpassingen de samenleving stukken makkelijker en duidelijker te maken voor mensen met autisme.

Goede uitleg over hoe we mensen met autisme het best kunnen helpen en hoe we de omgeving een beetje autisme-vriendelijker kunnen maken, levert dan ook vrijwel altijd direct een positief resultaat op.

Enkele voorbeelden van autismevriendelijkheid

  • Aangepaste communicatie in een sportkantine;
  • Visuele communicatie in de bibliotheek, videotheek;
  • Concrete communicatie en autismevriendelijkheid op uw studiedag, beurs;
  • Autismevriendelijk maken van publicaties, folders, website, instructies en formulieren;
  • Aangepaste ontvangst in bv. ziekenhuis, gemeentehuis, politiebureaus…;
  • Aangepaste werkplek of opleidingen;
  • Binnen het gezin of werk een concreet dag- week of maandschema.

Met voorlichting bieden we graag concrete handvatten. Wanneer mensen concreter communiceren worden misverstanden vermeden en groeit wederzijds begrip.

Wil je meer weten over voorlichting op maat, neem dan contact met ons op.

Opleiding/cursus

AUTISMEBELEVINGSCIRCUIT (ABC)

Mensen met autisme begeleiden begint met autisme te begrijpen. Een circuit van tien praktische opdrachten doet je beleven tegen welke muren mensen met autisme kunnen botsen en waar hun sterktes kunnen zitten. Tijdens deze cursus van een halve dag voel, ruik, proef, hoor en zie je hoe onze cognitie betekenis geeft aan waarnemingen en hoe dat anders in zijn werk gaat bij autisme. Tien concrete tips helpen je op weg naar autismevriendelijkheid!